Calitatea este lege! Convinge-te!

Conflictul din Siria în raportul cu dreptul internațional

iraq

Putem vorbi despre un raport sfidător? Cu siguranță.

Nu numai că sfidează, dar lezează drepturile de orice fel. Când oamenii sunt călcaţi în picioare de un regim, nu mai există bariere mai înalte care să fie de întrecut. Acesta este “supremul” sacrilegiu. Aici se intra pe logică dreptului umanitar internaţional. Aici eticul îşi dă mâna cu juridicul. Aici dreptul internaţional, aşa cum afirmă şi Hâns Kelsen, primează, inversează scara valorilor şi începe să ocupe primul loc.
Când avem de a face cu tot felul de crime oribile, nu mai stăm pe gând. Nu mai punem la îndoială, trecem la fapte. Cam aşa ar fi raţionamentul Statelor Unite ale Americii

Sistemul de drept – oricare ar fi acela – confirmă că suntem mult mai multe decât nişte bestii cu pălării în cap, cum ar fi spus George Carlin. Şi atunci trebuie să acţionăm în numele unei moralităţi dacă nu elementare, cel puţin în spiritul datoriei morale. Este o chestiune kantiană, dar cu siguranţă se regăseşte în mentalul fiecăruia dintre noi.

Aici, Kant ar fi spus că tot ce iese din sfera datoriei morale nu poate fi considerat moral. Deci, dacă intervenţia se va face doar de dragul de a se face, atunci nu avem de a face cu onestitate etică. Şi tind să merg pe gândirea lui Kant, cel puţin aici!

Citeşte mai mult: http://www.avocatura.com/conflictul-din-siria-sfideaza-dreptul-international–s8295.html#ixzz2d9pNUcBE

0 comentarii

Răspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>